KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Ciasto makowe z masą serową

Ciasto makowe z masą serową

Ciasto:
- szklanka cukru
- szklanka maki tortowej
- szklanka maku
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki przegotowanej wody

Masa:
- 1kg sera waniliowego
- kostka masła
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- ¾ szklanki letniego mleka
- 2 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
- słoik dżemu z czarnych porzeczek
- 10dkg płatków migdałowych

Opis wykonania:
Ciasto: Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj przesiana mąkę, mak, proszek do pieczenia i wodę, dokładnie wymieszaj. Z białek ubij pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Prostokątną blachę natłuść i wylej na nią ciasto. Piec w piekarniku na 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekrój na dwa placki.
Masa:
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości mleka. Podgrzewając, rozpuść na małym ogniu. Masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ser i wymieszaj. Wlej pozostałe mleko żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Na spodzie ciasta rozsmaruj dżem, następnie polowe masy serowej i przykryj drugim plackiem. Wierzch przykryj pozostałą masa serową i górę wysyp płatkami migdałowymi.



Autor: Anka z Orzegowa