KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Zupa za słona?

Każdy lubi dobrze przyprawione dania, ale nikt nie zje przesolonego. Podpowiadamy jak złagodzić jego słony smak

 

Nawet najlepszej pani domu, zdarzy się przesolić przygotowywaną potrawę. Przesolone danie nie musi trafić do kosza. Zupę, sos, mięso  czy ziemniaki można jeszcze uratować. Oto kilka wskazówek jak pozbyć się soli

Ziemniaki
- Gdy w trakcie gotowania okaże się, że 2 razy posoliliśmy wodę na ziemniaki należy odcedzić je ze słonej wody i przełożyć do innej gotującej się wody z odrobiną mleka. Dzięki temu ziemniaki będą delikatne i smaczne.
- Gdy ugotowane ziemniaki są bardzo słone, można dogotować kolejną porcję ziemniaków już bez soli. Obie porcje należy połączyć i zrobić z nich pire. Dodanie świeżo pokrojonego koperku może dodatkowo złagodzić smak .

Makaron
Ugotowany już i  bardzo słony makaron należy wypłukać w dużej ilości ciepłej wody. Do mięsno-warzywnego gulaszu, który podamy z makaronem, nie dodawajmy już soli, tylko zioła.

Zupa
- Gdy zupa jest słona, możemy dolać do niej wody. Będzie rzadsza, ale da się zjeść.
- Żeby uratować zupę przed solą, należy do garnka włożyć całego surowego ziemniaka i zagotować zupę. Kartofel wchłonie nadmiar soli.

Mięso
- Gdy posypiemy surowe mięso zbyt dużą ilością soli, przed położeniem na patelni można ją spłukać pod bieżącą wodą.
- Gdy upieczone już mięso okaże się za słone, można go pokroić na małe kawałki, dodać uduszone warzywa i podawać jako gulasz.

Ciekawostka

Jak pomysłowo oddzielić żółtko.