KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Tort mięsny z kremem ziołowym

Tort mięsny z kremem ziołowym

Składniki:
150g ryżu
300 ml bulionu mięsnego
2 cebule
400g mięsa mielonego
2 łyżki twarogu
2 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
250g tłustego miękkiego sera
¼ l kremówki
2 filiżanki siekanych ziół
Kilka kropli sosu Worcester
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
6 małych pomidorów
1 pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
Ryż gotować w bulionie mięsnym 20 minut na średnim ogniu. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem, twarogiem, jajkami i ryżem, przyprawić solą i pieprzem.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, włożyć mięso, wyrównać powierzchnię, upiec na środkowym poziomie piekarnika na złoty kolor. Letni tort wyjąć z formy.
Obrany czosnek rozetrzeć z solą. Ser ubić dolewając kremówkę, dodać czosnek, zioła i przyprawy. Tort przekroić na dwa plastry i napełnić kremem. Posypać siekaną natką pietruszki. Brzegi również posmarować kremem i przybrać różyczkami z kremu i ósemkami pomidorów.



Autor: Urszula z Poznania