KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Pręga wołowa po tyrolsku

Pręga wołowa po tyrolsku

Składniki:
1 kg pręgi wołowej
niewielka ilość mąki,
4 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/4 l czerwonego wina
1 łyżeczka sosu do pieczeni w proszku
1 łyżeczka soli /do smaku/
1/2 łyżeczka pieprzu
750 g pomidorów
1/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bulionu mięsnego

Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i obtoczyć w mące. Obraną cebulę pokroić w talarki. Cebulę podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju i maśle na złoty kolor, lekko posolić i wyjąć. Na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso i dodać czerwone wino, sos do pieczeni w proszku, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu obracając. Oddzielający się od kości miękki szpik rozmieszać w sosie. Pomidory, po usunięciu twardych części przy szypułce, sparzyć i obrać. Poddusić na 4 łyżkach sosu z pieczeni, z dodatkiem tymianku i bulionu mięsnego. Mięso przygotować do podania na stół, cebulę podgrzać w sosie z pieczenia i rozłożyć na mięsie. Dodać pomidory.



Autor: Urszula z Poznania