KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno

Tyle rodzajów kasz, a jeszcze więcej różnorodnych potraw, które można z nimi przyrządzić! Gryczana pasuje do mięs, z kuskusem przygotujemy pyszne azjatyckie dania, a jaglana sprawdzi się na pożywne śniadanie. Kasze są idealne na zimowe, chłodne dni, bo zawierają dużo cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych.

Kasze są sycące, a zarazem lekkostrawne. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę E. Kasza jest znana w Polsce od XVI wieku. Dziś możemy się cieszyć jej wieloma rodzajami:

  • kasza gryczana – wyróżnia się kaszę nieprażoną i prażoną. Powstaje, jak jej nazwa wskazuje, z gryki, która pochodzi z Chin i Japonii. Mimo pochodzenia z dalekich stron, jest niezwykle popularna w Europie. To jedna z najzdrowszych kasz - zawiera spore ilości kwasu foliowego, magnezu, cynku i potasu. Dzięki np. potasowi może pomóc wpływać na prawidłowe ciśnienie krwi. Ugotowana, najlepiej smakuje w połączeniu z daniami mięsnymi, takimi jak gulasze. Można z niej również przyrządzać placki, pasztety czy zapiekanki.
  • kasza jęczmienna – w zależności od grubości ziarna, wyróżnia się kaszę pęczak, perłową, grubą, średnią i drobną. Zawiera witaminę PP, która polecana jest przy kłopotach z cerą, ponieważ pomaga zachować zdrową skórę. Kasza jęczmienna zawiera bardzo dużo błonnika. W kuchni najczęściej występuje w roli bazy dla krupniku.
  • kasza manna – czyli inaczej grysik. Kojarzy się z potrawami dla dzieci, bo jest bardzo drobną kaszą pszenną. Zawiera błonnik, jest źródłem żelaza i jodu. Rozgotowana kasza tworzy kleik, na bazie którego powstają zupy mleczne, budynie i kremy. Tradycyjnie spożywana jest przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego.
  • kasza jaglana – mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten, bo pochodzi z ziarna prosa. Warto ją nie tylko gotować, ale także prażyć na patelni. Popularna jaglanka to źródło żelaza, krzemu, witaminy B1, B6 i B2, która pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana to niemałe zaskoczenie w kuchni – świetnie pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, zup i deserów. Stanowi również pomysł na pożywne śniadanie, z dodatkiem mleka i owoców.
  • kasza kukurydziana – powstaje z kukurydzy, która była od wieków znana w Ameryce Południowej. Z czasem stała się popularna na całym świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i polecana nawet dla bardzo małych dzieci. Ma dużo witaminy E oraz luteiny.
  • kuskus – jest bardzo drobną kaszą z pszenicy twardej durum. Łatwo się ją przygotowuje, bo wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Kuskus jest bogata w węglowodany i białko. Świetnie smakuje także na zimno, jako dodatek do sałatek.
  • kasza owsiana – produkowana z ziaren owsa. Jest za to bardzo kaloryczna. W owsiance znajduje się m.in. białko i błonnik.
  • kasza bulgur – to rodzaj kaszy pszenicznej, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. W Azji jest spożywana na równi z ryżem.

Czas na konkrety! Z kaszy można wyczarować pyszne i często nowatorskie dania, bo każdy jej rodzaj ma swoje walory smakowe i niezwykłe właściwości kulinarne.

 

 

Meksykański pęczak

Jak kasza, to musi być kaszotto! To potrawa inspirowana włoskim risotto, tylko w wersji z kaszą jęczmienną pęczak. Kaszotto jest popularne w kuchni meksykańskiej. Świetnie sprawdzi się z delikatnym mięsem drobiowym, czerwoną fasolą, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Sekretem smaku udanego kaszotto są zioła.

„Intensywności nada tej potrawie dodatek niewielkiej ilości wędzonego boczku oraz pikantna papryczka jalapeno, którą opcjonalnie możesz zastąpić posiekanym chili. Zadbaj o to, aby gotowe danie odpowiednio doprawić. Wybierz np. aromatyczną mieszankę mielonej kolendry i kminu rzymskiego. Zioła będą wyjątkowo intensywne w smaku, jeśli zmiażdżysz je w moździerzu” – doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Potrawę serwuje się ze startym na drobnych oczkach tarki serem cheddar oraz posiekaną natką świeżej kolendry:

Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • łyżka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 50 g boczku wędzony w kawałku
  • papryka zielona
  • 200 g pomidorków koktajlowych z puszki
  • 100 g fasoli czerwonej z puszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka jalapeno w zalewie
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • 30 g sera cheddar
  • pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, czosnek posiekaj, boczek, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno pokrój w krążki, fasolę odcedź i przepłucz, a ser zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Pierś z kurczaka oprósz przyprawą Knorr, aby nadać jej wyjątkowy smak. Boczek przesmaż w garnku na rozgrzanej Ramie, dodaj kurczaka i smaż chwilę razem, mieszając co chwilę.
  3. Dodaj czosnek, cebulę, paprykę oraz przyprawy, wymieszaj. Następnie wsyp kaszę i smaż razem 3 minuty. Wlej 300 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
  4. Następnie dodaj pomidory oraz fasolę i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i przykryj – odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła cały płyn.
  5. Następnie dodaj pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser, wymieszaj i podawaj.