KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą



Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą:

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 400 g pieczarek
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
  • łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 szklanki wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i gotuj około 30 minut.
  2. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na margarynie. Kiedy będą złociste, dodaj drobno pokrojone pieczarki.
  3. Gdy wszystko się usmaży dodaj odcedzoną kapustę, szklankę wody, majeranek i Esencję do duszonych mięs, aby nadać aromatu, a następnie duś, aż całość zgęstnieje.
  4. Schab rozetnij wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miał grubość około 1 cm.
  5. Nałóż farsz z kapusty i zroluj ściśle mięso, obwiązując je dratwą.
  6. Obsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z obu stron. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 45 minut. Podawaj pokrojone w plastry np. z kaszą lub ziemniaczanym purée.