KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Paluszki wieprzowo-wołowe

Finger food

…czyli przystawki na jednego kęsa! To małe przekąski, którymi można się delektować bez użycia sztućców i talerzy. Mogą przybierać formę: babeczek, koreczków, paluszków czy kanapek. Co więcej, są niezwykle estetyczne, kuszą swoim kształtem i kolorem. Ich zaletą jest fakt, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Lekkie, pyszne, sprawdzą się na kameralnej imprezie w gronie znajomych, a także na bardziej formalnych przyjęciach. Pamiętajmy - w prostocie siła!

Szef kuchni Knorr poleca przepis na chrupiące paluszki wieprzowo-wołowe. W połączeniu z sosem smakują jeszcze lepiej!



Paluszki wieprzowo-wołowe

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 5

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 g suszonych drożdży
  • 220 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub baraniny)
  • 2 cebule
  • 2 pęczki zielonej pietruszki
  • 50 g orzeszków pinii
  • 50 g rodzynek
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka mięty
  • 0,5 pęczka natki kolendry
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 2 szczypty soli
  • 150 ml oliwy
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto – drożdże, sól i cukier rozpuść w ciepłej wodzie (o temperaturze nie wyższej niż 40˚C). Do całości dodaj 2-3 łyżki mąki i odstaw na 20 minut, żeby drożdże rozpoczęły fermentację. Po 20 minutach dodaj pozostałe składniki – resztę mąki i oliwę z oliwek.
  2. Wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę). Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na bok (ważne, żeby nie wyschło).
  3. Jajko dokładnie roztrzep w miseczce. Kolendrę, miętę i czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni upraż orzeszki pinii.
  4. Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, a następnie dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie całkowicie suche. Dodaj koncentrat pomidorowy, upraż orzeszki pinii, posiekane zioła (miętę i kolendrę), przyprawy (cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól). Podsmaż całość i odstaw do wystygnięcia.
  5. Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wykrój z ciasta kwadraty 15 x 15 cm. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, na każdy wycięty kwadrat daj łyżkę farszu. Zawiń do środka brzegi ciasta, zroluj i uformuj paluchy o długości około 10 cm. Roladki ułóż na pergaminie i trzymaj je cały czas pod przykryciem.
  6. Smaż paluchy na głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odłóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

źródło infoWire