KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Kurczak smażony z warzywami

Z czym kojarzy nam się Orient? Tajemniczość, odległe kraje, piękne krajobrazy…  nie zapominajmy także o wyjątkowej kuchni! Potrawy pełne pikantnych przypraw czy egzotycznych dodatków nieraz zaskakują, nie tylko oryginalnym połączeniem smaków, ale i apetycznym wyglądem.  Już dziś zaprośmy azjatyckie dania na swoje stoły! Dzięki nam macie szanse zasmakować w wyjątkowych specjałach inspirowanych kuchnią Korei, Indii oraz Tajlandii. Zapraszamy!

Jak wiemy, podstawę kuchni orientalnej tworzą ryż, makaron, soja, warzywa oraz mięso. Niby nic szczególnego, ale... poza daniami głównymi pełno w niej przystawek i deserów. Sporą popularnością cieszą się też zupy, m.in. te z owocami morza. Co ciekawe, również sam wygląd potrawy ma znaczenie. Podawane są one w charakterystyczny sposób. Najczęściej na stołach znajdują się małe miseczki z przeróżnymi składnikami. Takie podejście zadowala nie tylko kubki smakowe, ale też zapewnia wrażenia estetyczne, gdyż podczas posiłku mamy do czynienia z piękną, wielobarwną kompozycją. Kuchnia orientalna nie obejdzie się także bez aromatycznych przypraw i ziół, które mają znaczący wpływ na smakowitość dania. W azjatyckich specjałach nie stroni się od czosnku, cynamonu, kardamonu, kurkumy, kolendry, chili, imbiru, sezamu czy curry. Do wyboru, do koloru!

Koreańskie specjały

Z czego słynie kuchnia koreańska? Podstawowe składniki, które spotkamy na tamtejszych stołach, to przede wszystkim warzywa, ryż, mięso oraz ryby. Prym wiodą także zioła i przyprawy. W koreańskich specjałach nieprzerwanie królują papryka, cukier trzcinowy, czosnek oraz pieprz cayenne. Dodaje się je do potraw w naprawdę dużych ilościach. Dzięki temu posiłki nabierają słodko-ostrego charakteru. W kuchni koreańskiej dużą wagę przywiązuje się także do serwowania potraw. Dania, zwłaszcza grillowane, przygotowywane są zazwyczaj bezpośrednio przy osobie, która na nie czeka. Ponadto Koreańczycy starają się spożywać posiłki w domu. Kiedy jednak się spieszą się, korzystają z jedzenia, które sprzedawane jest na ulicy. W ich kraju na każdym roku stoją stragany ze świeżymi produktami. Jeżeli chcielibyście samodzielnie przygotować danie rodem z kuchni koreańskiej, polecamy wypróbować przepis na smażonego kurczaka z warzywami. Temu orientalnemu przysmakowi trudno będzie się oprzeć!




Kurczak smażony z warzywami

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy Koreański Grill Knorr
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 świeże lub mrożone śliwki renklody
  • 80 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 cm kłącza imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 1 marchewka
  • pół żółtej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 50 ml octu ryżowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 100 g suszonych grzybów shitake
  • 2 łyżki pasty z czerwonego chili lub świezego chili
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojonego na kawałki kurczaka oprósz przyprawą Koreański Grill Knorr i solą. Zostaw w lodówce pod przykryciem na minimum 12 godzin.
  2. Obierz marchewkę i pokrój ją w półplastry, a papryki w paseczki. Posiekaj czosnek, chili, na tarce zetrzyj imbir, pokrój w piórka dymki, a szczypiorek na kawałki o wielkości 1 cm. Usuń pestki ze śliwek, wyciśnij sok z limonki. Zalej wrzątkiem grzyby, odstaw je na bok. Kiedy zmiękną – pokrój je w cienkie paski, a orzechy upraż na suchej patelni.
  3. Zmiksuj ze sobą sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i sok z limonki. Następnie dodaj czosnek, chili, imbir, miód i śliwki. Miksuj wszystko razem, a powstały sos gotuj, stale mieszając, aż do momentu zgęstnienia.
  4. Mięso oprósz mąką ziemniaczaną, smaż w woku na gorącym oleju rzepakowym i odstaw na bok. Na tej samej patelni smaż przez chwilę cebulę, grzyby, paprykę i marchew. Smaż całość przez chwilę. Kiedy warzywa zrobią się szkliste, dodaj sos, kurczaka oraz orzechy. Całość gotuj 3-5 minut, mieszając co jakis czas. Danie serwuj z ryżem. 

źródło infoWire