KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Marynata do grzybów

Najbardziej klasyczna marynata do grzybów

Składniki:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

W zależności od tego, czy grzyby mają być bardziej lub mniej ostre sami decydujemy o proporcjach octu i wody.

Do wody dodać przyprawy oraz sól i cukier. Wodę z przyprawami gotować ok. 10-15 minut. Dopiero po tym czasie wlać ocet. Znowu zagotować.

Grzyby oczyścić i umyć. Gotować krótko w osolonej wodzie. Gorące grzyby przełożyć do słoików (zostawić wolne miejsce od 1/3 wysokości słoika). Zalewamy gorącą zalewą. Powinna zakryć grzyby. Zakręcać słoiki, odwracać dnem do góry i zostawić do ostygnięcia.