KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

 

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:
3 kg cukinii
60 g soli
450 g cukru
0,5 ltr octu winnego
100 g chrzanu
100 g szalotki
2 łyżki gorczycy
1 łyżka pieprzu ziarnistego czarnego
8 liści laurowych
4 miniaturowe ostre papryki
1 łyżka owoców jałowca
2 pęczki koperku

Wykonanie:
Końcówki cukinii odciąć z obu stron, resztę cukinii podłużnie przekroić na pół i pokroić w półksiężyce grubości 1 cm. Cukinię przełożyć do odpowiedniego naczynia, wymieszać z solą i cukrem, zalać octem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Następnego dnia zalewę z cukinii przecedzić i zagotować. Dodać obrany chrzan, szalotki, przyprawy i koperek. Zależnie od upodobań można też dodać marchew lub czosnek.
Zalewę gotować 10 minut, przecedzić i odstawić do wystudzenia. Cukinie wraz z przyprawami z zalewy przełożyć do słoików i zalać zalewą.
Słoiki dokładnie zamknąć. Zalać zimną wodą, by słoiki były zanurzone do 3/4 wysokośi i pasteryzować 15 minut, w temper. 80 stopni.



Autor: Urszula z Poznania