KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Sałatka makaronowa z papryka i tuńczykiem

Sałatka makaronowa z papryka i tuńczykiem

Składniki:
125 g spagetti
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
225 g tuńczyka w oleju
2 zielone papryki
250 g pomidorów
1 mały majonez dekoracyjny Winiary
2 łyżki ketchupu
1 łyżka słodkiej papryki
50 g jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Wykonanie:
Makaron włożyć do 1 litra wody, dodać sól i olej. Gotować przez 10 minut, przelać zimną wodą i po odcedzeniu pokroić.
Zmieszać majonez z ketchupem, papryką, jogurtem i cukrem. Posypać solą i pieprzem.
Rozdrobnić mięso tuńczyka i rozmieszać je z własnym sosem i olejem.
Pokroić strąki papryki na ćwiartki, usunąć pestki, opłukać i pokroić w paseczki. Usunąć z pomidorów środek i miąższ, pokroić na osiem części.
Zmieszać warzywami i makaron z tuńczykiem. Polać sałatkę majonezem z pomidorami.



Autor: Urszula z Poznania