KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Sałatka ryżowa z wieprzowiną

Składniki:
150 g ryżu długo-ziarnistego
1,5 szkl bulionu drobiowego
250 g szynki wieprzowej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki octu winnego
3 łyżeczki cukru
szczypta czerwonej papryki
2-3 marchewek
1 zielona papryka
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
30 g płatków migdałowych
sól do smaku




Wykonanie:
Ryż wsypać do wrzącego bulionu i dusić pod przykryciem. Szynkę pokroić w cienkie, długie plastry i podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, dodać sos sojowy, ocet, łyżeczkę cukru i paprykę. Dusić 5 minut. Obraną marchew pokroić w cienkie paski. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w paski. Warzywa smażyć 3 minuty na rozgrzanym maśle z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, sokiem z cytryny i miodem. Odstawić do przestudzenia pod przykryciem, po czym ponownie wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem na stół sałatkę posypać płatkami migdałowymi lekko uprażonymi na suchej patelni.

S M A C Z N E G O