KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Please update your Flash Player to view content.

Zimowa sałatka warzywna

Składniki:
400 g czerwonej kapusty
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 mały kalafior
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu
400 g marchwi
2 x 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku jabłkowego
2 kwaśne jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól do smaku




Wykonanie:
Z kapusty wykroić głąb i twarde części liści. Resztę pokroić w paski, wymieszać z solą, octem oraz cukrem i dobrze obciążyć talerzykiem.
Podzielony na różyczki kalafior gotować 2 minuty w ½ litra wrzącej wody z czosnkiem i zmielonym pieprzem. Przepłukać zimną wodą i odstawić do osączenia.
Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i sokiem jabłkowym. Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sokiem cytrynowym oraz miodem.

Do sałatek dodać odrobinę oleju, doprawić do smaku. Każdy rodzaj sałatki ułożyć oddzielnie na jednym półmisku.

Można przybrać natką pietruszki. Do sałatek można też zamiast oleju użyć sosu włoskiego lub koperkowego do sałatek.

S M A C Z N E G O