KUCHCIK RADIA ŚLĄSK czyli warzynie, pieczenie, pitraszynie

Wasze wyprobowane i dobre przepisy bydom wstawiane do tego dzialu. Recepty mogecie posylac na e-mail redakcja@radioslask.pl

Wegetariański burger z tofu

Wegetarianie rezygnują z niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu pojawiają się pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony oraz mnóstwo warzyw i owoców. A kiedy w odstawkę idzie mleko i jego przetwory, wymienia się je na kapustę, natkę pietruszki, orzechy laskowe, fasolę czy sezam. Natomiast miejsce tłuszczów zwierzęcych zajmują te roślinne, czyli oleje (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, rzepakowy) lub oliwa z oliwek. Nie brakuje przy tym osób, które głoszą, że dieta wegetariańska jest nudna. A przecież to nieprawda! Rezygnacja z mięsa nie oznacza monotonii. Wegetarianie mają do dyspozycji szereg zamienników. Mięso może zastąpić: soja, soczewica, groch, fasola czy też tofu.  Żądnym wiedzy i ciekawym świata wyjaśniamy, że tofu to twaróg z mleka sojowego. Nie ma on własnego, wyróżniającego smaku, a podczas przyrządzania przyjmuje smak innych produktów. To jednak nie jego wada a wprost przeciwnie – zaleta. Dlaczego? A no dlatego, że w prosty sposób można nadać tofu dowolny aromat i konsystencję, w tym formę zbliżoną do mięsa. Wystarczy sięgnąć po warzywa i sos. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. Na dzisiejszy obiad Szef Kuchni marki Knorr poleca przyrządzić tofu burger.



Wegetariański burger z tofu

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 150 g twardego tofu
  • 4 bułki do hamburgerów
  • Sos słodko – kwaśny Knorr
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule dymki
  • 80 g kiełek fasoli mung
  • 100 g ananasa z puszki
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Imbiru z Nigerii Knorr
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj sos sojowy z przyprawami, sokiem z cytryny i dwiema łyżeczkami oleju.
  2. Pokorojone na 4 plastry tofu umieść w marynacie na około godzinę.
  3. Obraną i wypłukaną dymkę pokrój w piórka. Odsącz ananasa i drobno go pokrój w kostkę, a paprykę w paski.
  4. Tofu smaż z każdej strony przez 8 minut na rozgrzanym oleju.
  5. Przekrojone na pół bułki delikatnie podgrzej na suchej patelni. Na spód bułki położ 2 liście sałaty, tofu, paprykę i kiełki.
  6. Zagotuj sos Słodko-kwaśny Knorr, dodaj ananasa i dymki, następnie całość zagotuj. Bułkę z dodatkami polej sosem, a całość przykryj druga połową.

źródło infoWire